Tuesday, October 1, 2019
The Digestive and Urinary Systems :: essays research papers
Digestive and Urinary System Lesson 1: The Digestive System Terms: qà à à à à Digestion: qà à à à à Absorption: qà à à à à Elimination:à à à à à qà à à à à Mastication: qà à à à à Peristalsis: qà à à à à Gastric Juices: qà à à à à Bile: Functions of the Digestive System: qà à à à à Digestion, Absorption, and Elimination. qà à à à à Digestion occurs in the digestive tract which includes: 1.à à à à à Mouth: Mastication occurs and enzymes produced by salivary glands starts digesting carbohydrates. 2.à à à à à Esophagus: 10 in. long and extends from the pharynx to the stomach. Food moves down the esophagus by the peristalsis. The sphincter, a circular muscle at the entrance of the stomach opens and closes to allow food to enter the stomach. 3.à à à à à Stomach: Holds about 1qt of food for 3-4 hours and controls the rate at which it enters the small intestine. It also produces Chyme and Gastric Juices. 4.à à à à à Small Intestine: 20ft (6m) long, 1in (2.5cm) in diameter. Consist of 3 parts the duodenum, the jejunum, and the ileum. Intestinal juice, secretions from the liver and pancreas complete chemical breakdown. 5.à à à à à Large Intestine (Colon): 2.5in (6cm) in diameter and 5-6ft (1.5-1.8m) long. The main function of the large intestine is the elimination of waste and the absorption of water. The water is absorbed into the bloodstream Other Organs that aid Digestion qà à à à à The liver, gallbladder, and pancreas are essential for the digestion of carbohydrates, proteins, and fats. 1.à à à à à Liver: the largest gland in the body qà à à à à Weighs about 3.5 lbs. qà à à à à Dark reddish brown color qà à à à à Over 500 functions qà à à à à Produces bile qà à à à à Converts sugar glucose to glycogen and stores it qà à à à à Maintains level of glucose in the blood qà à à à à Changes harmful to less harmful toxins qà à à à à Stores vitamin A, D, E, K, B12, and Iron 2.à à à à à Gallbladder: Small sac about 3-4 in. (7-10cm) long qà à à à à Stores bile until food moves from the stomach into the duodenum of the small intestine. 3.à à à à à Pancreas: a gland of the digestive and endocrine system. qà à à à à Produces insulin qà à à à à Produces 3 digestive enzymes: 1.à à à à à trypsin: digest protein 2.à à à à à amylase: digest carbohydrates 3.à à à à à lipase: digest fats qà à à à à These enzymes are released into the small intestines through ducts. Lesson 2: Problems and care of the Digestive Systems Terms: qà à à à à Indigestion: qà à à à à Hiatal hernia: qà à à à à Gallstones: qà à à à à Peptic ulcers: qà à à à à Gastritis: qà à à à à Appendicitis: qà à à à à Hepatitis: Common Functional Problems: qà à à à à Halitosis: (bad breath), can result from disorders of the teeth and gums caused from poor oral health care. qà à à à à Indigestion: occurs when your body doesnââ¬â¢t properly breakdown foods. This can be caused by eating too much ,eating too fast, or by indulging in an excess of alcohol. qà à à à à Heartburn: occurs when acid content from the stomach backs up into the esophagus. If a person has hiatal hernia they may experience heartburn. qà à à à à Gas: a certain amount of gas in the stomach or intestine is normal but some foods can cause an excess of gas. qà à à à à Nausea and Vomiting: this can be caused by motion, pathogens, medicines, drugs, and other substances in the stomach. Nausea precedes vomiting. Vomiting is reverse peristalsis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.